MJESEC HRVATSKE KNJIGE U GORNJIM BOGIĆEVCIMA POČEO RADIONICOM POD NAZIVOM “MOJA NAJDRAŽA ENCIKLOPEDIJA” U PODRUČNOJ ŠKOLI “SMRTIĆ – RATKOVAC”

Smrtić-Ratkovac 17.10.2017.

mv

Počeo je Mjesec hrvatske knjige. Na više od dvije tisuće događaja organizatori će diljem zemlje podsjećati na važnost knjige i barem malo popraviti crnu statistiku čitanja u Hrvata. Za početak, dovoljno je prelistati enciklopedije u kojima je baš sve na jednome mjestu, kako glasi moto ovogodišnjeg Mjeseca knjige. I dok je prošle godine jednu knjigu godišnje pročitalo 47 posto stanovnika Hrvatske, ove godine taj se broj popeo na 53 posto. No i dalje ostaje činjenica da su Hrvati što se navika čitanja knjiga tiče među lošijima u Europi. Ovogodišnja manifestacija okuplja 2000 programa u 213 knjižnica. S ciljem očuvanja knjige no i domaćeg izdavaštva i ove godine započela je velika akcija pod nazivom Mjesec hrvatske knjige.  U Brodsko-posavskoj županiji organizirano je niz događanja u Slavonskom Brodu, Gornjim Bogićevcima, Novoj Gradiški i Okučanima. Okučanska knjižnica dostupna je svima – u mjesecu hrvatske knjige besplatno je učlanjenje za umirovljenike i nezaposlene. Vraćanje zaboravljenih knjiga bez naplate zakasnine te već tradicionalni grupni posjet osnovnoškolaca i vrtićanaca u okučansku knjižnicu.

 

U područnoj školi Smrtić-Ratkovac u organizaciji Narodne knjižnice i čitaonice Grigor Vitez Gornji Bogićevci održana je danas kreativno-likovna radionica za učenike pod nazivom “Moja najdraža enciklopedija” . Učenici ove područne škole obožavaju radionice a kako nam je rekla njihova učiteljica Ana Rosić – Kovačević na svim radionicama koje su do sada održane su područnoj školi učenici su pokazali iznimnu kreativnost i zanimanje za ovu vrstu obrazovnog rada te ih je pohvalila. Voditeljica narodne knjižnice i čitaonice Grigor Vitez Jasminka Klarić je u PŠ donijela nekoliko enciklopedija iz knjižnice te su djeca izabrala i odlučila naslikati enciklopediju domaćih i divljih životinja.Nakon toga su svoje radove potpisali i uvezali.Prema riječima voditeljice knjižnice ovakve i druge radionice će biti održane i u samoj knjižnici gdje je otvorena “Izložba enciklopedija” a u mjesecu hrvatske knjige će svaki tjedan imati u Gornjim Bogićevcima po neko događanje uključujući posjet pisca za djecu i pisca za odrasle te prigodne radionice.

U razgovoru s učiteljicom Anom Rosić – Kovačević doznali smo kako joj je grupni rad u područnoj školi s djecom insopirativan te da je zadvoljna. Djeca su dobra i zapravo je riječ o učenicima koji su svi rodbinski povezani pa se dobro i slažu. Problem je što se mlade obitelji sele iz naših krajeva pa škole imaju sve manje djece i učitelji ostaju bez posla, ali čini se da će prema predškolskim pokazateljima sljedeća nastavna godina ipak biti bolja što se tiče broja učenika. Također je rekla kako je jako zadovoljna inicijativom i angažmanom roditelja učenika oko poboljšanja uvjeta rada u samoj područnoj školi te zahvalila načelniku Pavi Klariću i općinskom vijeću koji su pomogli u rekonstrukciji sanitarnog čvora , nabavci elektroničkih nastavnih pomagala kao i najvažnije priključenju škole na vodovodnu mrežu. Radionica je rezultirala s pet malih uvezanih enciklopedija među kojima ima i tako uvjerljivih crteža i opisa životinja koji bez problema mogu naći svoje mjesto u knjižnici kao pokazatelj kako nastaju enciklopedije.

Opširnije u četvrtak 19. listopada u emisiji Pruži mi ruku u 12.00 na 105,5 Mhz.