Crkva Sv. Antuna Padovanskog u Smrtiću

 

Požeški biskup msgr. dr. Antun Škvorčević blagoslovio i položio je 5. listopada kamen temeljac za novu crkvu Sv. Antuna Padovanskog u Smrtiću, filijali župe Duha Svetoga u Gornjim Bogićevcima.

Nakon oslobađanja zapadne Slavonije godine 1995. na te prostore doselilo je 158 prognaničkih katoličkih obitelji s oko 500 vjernika, uglavnom s banjolučkog područja. Na prostorima župe Gornji Bogićevci našli su dom i započeli novi život. Vjernici Smrtića su zbog udaljenosti od župne crkve Duha Svetoga preuredili mjesnu sportsku dvoranu u privremeni prostor za liturgijske i pastoralne potrebe, do izgradnje nove crkve. U svibnju 2007. godine formiran je Odbor za gradnju nove crkve, država je darovala zemljište, a biskup Škvorčević dao je suglasnost za gradnju. Početkom 2008.godine, među ponuđenima, izabrano je arhitektonsko rješenje dipl. inž. Aleksandra Bašića i krenule su neposredne pripreme za gradnju nove crkve.

U gradnji su sredstvima sudjelovali Požeška biskupija, Vlada Republike Hrvatske, Brodsko-posavska županija, općine Gornji Bogićevci i Dragalić te brojni dobročinitelji. Nova crkva ima četrdesetak kumova koji nose ime Antun, Anto, Antonija, Tonka i druge izvedenice od imena Antun. Velik broj vjernika sudjelovao je u prikupljanju novca za gradnju, a sami župljani su proveli više akcija na pripremanju terena za izgradnju crkve. Dobru volju, uz vjernike Smrtića, pokazali su i vjernici drugih filijala župe Gornji Bogićevci.

Dana 13. lipnja 2011. godine bilo je iznimno svečano u Smrtiću jer se slavilo prvo misno slavlje u novoj crkvi na blagdan Sv. Antuna Padovanskog.