Župa Duha Svetoga Gornji Bogićevci

 

 

Župu, prema ugovoru sa zagrebačkim nadbiskupom, opslužuju franjevci na određeno vrijeme od 1985. godine. Župnu crkvu Duha Svetoga u Gornjim Bogićevcima, sagrađenu davne 1830. godine, potpuno je srušila do temelja srpska vojska 5. listopada 1991. godine, te njezine ostatke uklonili. Župna kuća sagrađena u 19. stoljeću bila je također teško oštećena.

Nakon oslobađanja ovih krajeva tadašnji župnik fra Josip Zvonimir Bošnjaković ( rođen u Tuzli 1929. godine ) odmah je počeo s obnovom kuće i vjeronaučne dvorane koja je služila kao liturgijski prostor do izgradnje nove crkve za koju je plan napravio dipl. ing. arh. Aleksandar Bašić, a njena gradnja započela je 1998. Kamen-temeljac blagoslovio je 2. lipnja 1998. požeški biskup mons. Antun Škvorčević koji ju je i posvetio na blagdan Duhova, 3. lipnja 2001. Tako je na temeljima stare, razrušene crkve u Domovinskom ratu, nikla nova crkva.

Blagdan Duhova ( naš najveći blagdan koja Crkva slavi – pedeset dana nakon Uskrsa i deset dana nakon slavlja Kristova uzašašća ), ujedno je to spomen na veliki događaj silaska Duha Svetoga na prvu Crkvu u Jeruzalemu i nad apostole na sam blagdan židovske Pedesetnice. Dana 28.05.2000. godine upravo na Blagdan Duhova – patrona ŽUPE u našoj crkvi na svečanoj svetoj misi blagoslovljene su orgulje nove crkve.

Po zadnjoj statistici na početku 2017. godine župa Gornji Bogićevci ima oko 1.866 vjernika u 648 obitelji.

fr. Ivan Marija Tomić op slavio Mladu Misu u Gornjim Bogićevcima

Pod  geslom: „Gospodine, ti moju svjetiljku užižeš, Bože, tminu moju obasjavaš…“  (Ps 18,29)  fr. Ivan Marija Tomić OP,  iz reda braće propovjednika – dominikanaca, je služio  MLADU MISU u nedjelju 11. rujna, ispred crkve Duha Svetoga u Gornjim Bogićevcima

MLADOMISINIK FR. IVAN S ŽUPNIKOM FRA IVOM, PROPOVJEDNIKOM P. DAMIROM, PROVINCIJALOM O. ANTOM, PRIOROM P. SLAVKOM I VLČ. MILIVOJE

Župa ima i četiri filijalne crkve: Dragalić, Smrtić, Gorice i Poljane koje su također bile teško oštećenje ili srušene, te su vapile za obnovom. U Dragaliću i Smrtiću se drže svete mise nedjeljom, a u Goricama subotom navečer. U filijali Smrtić izgrađena je i nova crkva sv. Ante Padovanskog čija je gradnja započeta 2008. godine za vrijeme župnika fra Ilije Stipića i većina radova je dovršena 2012. godine.

DRAGALIĆ (filijala Župe Gornji Bogićevci), crkva Glavosjeka sv. Ivana Krstitelja, sagrađena u 19. stoljeću, spomenik kulture. Srpski pobunjenici i Jugoslavenska narodna armija topništvom su je teško oštetili i spalili s cjelokupnim inventarom u rujnu/prosincu 1991.

GORICE (filijala Župe Gornji Bogićevci), kapela sv. Vida. Kapela je sagrađena u 20. stoljeću. Pripadnici pobunjenih Srba i Jugoslavenske narodne armije kapelu su oštetili, djelomično razorili zidove i krovište a znatno oštetili inventar u rujnu/prosincu 1991. Kapela je obnovljena.

POLJANE (filijala Župe Gornji Bogićevci), kapela sv. Fabijana i Sebastijana. Kapela je sagrađena u 20. stoljeću, potpuno su je uništili pobunjeni Srbi i Jugoslavenska narodna armija krajem 1991. Kapela je ponovno izgrađena.
Sadašnji župnik župe Duha Svetoga je fra Ivo Brezović.

 

Oltar stare porušene crkve Duha Svetoga u Gornjim Bogićevcima
Oltar nove crkve Duha Svetoga u Gornjim Bogićevcima