NKČ "Grigor Vitez" G.B.

 

 

Narodna knjižnica i čitaonica „Grigor Vitez“ Gornji Bogićevci nalazi se na adresi Trg hrvatskih branitelja br.1 u Gornjim Bogićevcima, u sklopu istog objekta kao i Općina Gornji Bogićevci, a započela je s radom u svibnju 2002. godine s početnim fondom od 1000 svezaka. Danas knjižnični fond broji 15000 jedinica knjižnične građe koja je ostručena i smještena na police knjižnice, uz knjige tu su časopisi za djecu i odrasle, novine, DVD-i. Naziv je dobila po poznatom pjesniku i dječjem piscu iz našega kraja Grigoru Vitezu koji se rodio u Kosovcu, naselju koje pripada Općini Gornji Bogićevci, gdje je i sahranjen.

Od 1. siječnja 2008. godine knjižnica djeluje kao samostalna ustanova koja prije svega pridaje izuzetnu važnost radu s djecom i mladima. Knjižnica organizira brojne kulturne programe i manifestacije, kao i radionice za djecu, odrasle članove i sve one koji se žele dobrovoljno uključiti u njen rad. Radionice su uvijek tematski vezane za nekakav događaj ili obilježavanje poznatih datuma, poput godišnjica rođenja i smrti poznatih književnika i znanstvenika ( kao što je godišnjica rođenja pjesnika našega kraja Grigora Viteza ), povodom Valentinova, Maskenbala, Uskrsa, Svjetskog dana šuma, Svjetskog dana voda, Dana planeta Zemlje, Dana sunca, Svjetskog dana zdravlja, Svjetskog dana zaštite okoliša, Majčinog dana, Noći knjige, Dana kruha, Tragedije pada Vukovara – grada heroja i naših Gornjih Bogićevaca, Svetog Nikole, Božića, godišnjih doba – proljeće, ljeto, jesen i zima i dr.).

Knjižnica ima jako bogat i raznolik kulturni program tijekom svog dugogodišnjeg rada i postojanja. Tako organizira književne susrete za djecu, mlade i odrasle s poznatim književnicima, autorima i osobama iz javnog života, organizira i izložbe poznatih slikara našeg kraja i Gornjih Bogićevaca tijekom cijele godine, te izložbe dječjih i učeničkih radova, edukativne radionice, tribine.

Prigodna obilježavanja tijekom godine ( kulturne manifestacije posvećene značajnim datumima i događajima iz prošlosti značajnih za Općinu Gornji Bogićevci i našu Knjižnicu ), susreti s djecom predškolske i školske dobi naših područnih škola Gornji Bogićevci i Smrtić te posjet grobu Grigora Viteza u Kosovcu povodom godišnjice rođenja i smrti samoga pjesnika.

Naši gosti bili su poznate osobe iz javnog i kulturnog života: Anto Gardaš, Tito Bilopavlović, Nevenka Videk, Željka Horvat-Vukelja, Nada Zidar-Bogadi, Jasminka Frleta-Botica, kćerka Grigora Viteza Olga Vitez-Babić, dr. Vesna Bosanac, dr. Vesna Oršulić, Evica Kraljić – poznata pjesnikinja i slikarica Novogradiškog kraja, Marija Mišić, prof. Josip Ostić, prof. Vjekoslava Bagarić, dr.sc.Marija Mihaljević, Dorotea Bagarić i brojni drugi.

Veliki značaj pridajemo obilježavanju Noći knjige i Mjesecu hrvatske knjige s djecom i odraslima kao i:

  • obilježavanju Međunarodnog dana materinjeg jezika i čitanja na glas te Međunarodnog dana darivanja knjiga u našoj knjižnici
  • Danu ružičastih majica i nacionalnom danu borbe protiv vršnjačkog nasilja
  • izložbi noviteta u knjižnici tijekom cijele godine
  • raznim koncertima naši malih glazbenika
  • igraonicama, radionicama, pričaonicama, bajkaonicama i susretima za najmlađe članove i korisnike
  • satovima lektire i kvizovima
  • obilježavanju Dječjeg tjedna i Međunarodnog dana djeteta brojnim kreativnim i edukativnim radionicama
  • Danu hrvatskih knjižnica programima, akcijama i manifestacijama posvećene osobito našoj djeci
  • tradicionalnom Božićnom koncertu i raznim izvođačima te dr.

Gledajući sretna, zadovoljna i ozarena dječja lica znamo da je svaki naš rad urodio plodom i da je vrijedilo svakoga truda i ulaganja u našu budućnost. Naši vjerni članovi, a to su svakako naša djeca, najčešći i najbrojniji su posjetitelji svih naših događanja u knjižnici – kako promocije dječjih knjiga, kulturnih manifestacija, likovnih i kreativnih radionica, postavljenih izložbi, satova čitanja priča, satova lektire, pisanja sastava itd. Upravo su oni ti koji nam daju sve veći poticaj za daljnji rad i što raznovrsniji program kojim obogaćujemo našu knjižnicu i sve one koji u nju dolaze i borave.

Dokazali smo kako se može u jednoj manjoj knjižnici raznolikim sadržajima i radionicama pružiti puno zabave, druženja i korisnih savjeta, svima koji to žele i hoće, mogu naučiti i pročitati nešto novo, a samim tim knjižnica opravdati svoje postojanje i djelovanje, kao i sam rad. Nastojat ćemo svim našim vjernim članovima i korisnicima omogućiti što bolju povezanost s knjižnicom i svim sadržajima koje u svom radu Knjižnica pruža.

Mi smo tu zbog svih naših članova, njihovih potreba i želja koje im knjižnica može pružiti i ostvariti!

Često se svi zapitamo što znači sama riječ „knjižnica“ i „Što je to knjižnica?“ Riječ knjižnica zapravo dolazi od riječi knjiga, a odgovor na pitanje „Što je to knjižnica?“ je skoro uvijek isti, kako je „Knjižnica mjesto gdje se čuvaju knjige“. I da, to je točan odgovor, ali nikako nije potpun. Knjižnica je puno više od mjesta gdje se čuvaju knjige, to je ustanova koja prikuplja, sređuje, čuva i daje na korištenje knjižničnu građu, te pruža raznolike knjižnične usluge i sadržaje svojim korisnicima, članovima i posjetiteljima.

Knjižnica nije „profitabilna ustanova i samo prostor za posudbu knjiga“, kako stalno napominjem i govorim, nego i mjesto obogaćeno kulturnim sadržajima i raznim aktivnostima koje pruža svima nama koji to volimo, želimo, hoćemo i možemo.

Dođite i uvjerite se sami što to sve naša knjižnica ima i pruža svojim korisnicima i članovima i naravno, svima koji to žele postati u bližoj ili daljoj budućnosti!

Vrata naše knjižnice otvorena su svima koji žele biti naši čitatelji i članovi, kao i svima koji vole pročitati dobru knjigu, koji su željni novih znanja i žele provesti kvalitetno slobodno vrijeme u još kvalitetnijoj ustanovi – našoj knjižnici.

Svima Vama dragi naši korisnici i posjetitelji web stranice želimo da zajedno obogatimo rad i učinimo ono što je najbolje za našu knjižnicu koja Vas s radošću očekuje!

S poštovanjem,
voditeljica knjižnice:
Jasminka Klarić,
struč.spec.admin.publ.