Područna škola Smrtić

 

 

Područna škola Smrtić smještena je istočno od Okučana, prema Novoj Gradiški na području Općine Gornji Bogićevci. Za vrijeme Domovinskog rata škola je devastirana i trebala je obnovu. Što je i učinjeno nakon rata kada je uz brojne donacije dobrih ljudi opremljena i uređena sa svim potrebnim nastavnim sredstvima i pomagalima. Općina Gornji Bogićevci napravila je i opremila školsku kuhinju, odnosno uredila zbornicu za učitelje, a prije dvije godine obnovila i sanitarni čvor sa novim sanitarijama koji je uveliko poboljšao uvjete boravka djece u školi. U područnoj školi Smrtić radila su od obnove po dva učitelja u dva razredna odjeljenja, što je nažalost samo lijepa prošlost, jer broj školske djece na nivou države je padu pa tako i u ovoj školi ( što zbog manje rođene djece, velik dio pada školske djece je uzrokovan samim odlaskom obitelji iz lijepe naše u druge zemlje u potrazi za boljim životom ).

Ukupan broj učenika se mijenja iz godine u godinu i bilježi pad broja djece školske dobi na području Općine Gornji Bogićevci. Evo primjera: u školskoj godini 2008./2009. nastavu pohađa 26 učenika i to:

1. razred 4 učenika
2. razred 6 učenika
3. razred 9 učenika
4. razred 7 učenika

Radilo se u dva kombinirana razredna odjeljenja po trinaest učenika u svakom, dok je danas šestero djece u tri razredna odjeljenja i jedna učiteljica Kristina Hrdžić.

Općina Gornji Bogićevci i Narodna knjižnica „Grigor Vitez“ Gornji Bogićevci imaju jako dobro suradnju s učiteljicom i učenicima područne škole Smrtić, te redovito posjećuju kulturne manifestacije i sva događanja kao što su promocije knjiga, priredbe, koncerti, satovi lektire, razne radionice…