U subotu 25.01.2020. godine održana redovna godišnja skupština DVD-a Gornji Bogićevci

  • by

ODRŽANA REDOVNA GODIŠNJA SKUPŠTINA DVD-a GORNJI BOGIĆEVCI

DVD Gornji Bogićevci je u subotu 25. siječnja u Hrvatskom seljačkom domu održalo redovnu 87. izvještajnu godišnju skupštinu. Na skupštinu su se osim predstavnika udruga i institucija s područja Gornjih Bogićevaca odazvala i prijateljska dobrovoljna vatrogasna društva, među njima DVD Cernik, Laze, Sičice, Godinjak, Dragalić, Ljupina, Baćindol, Donji Varoš, Vrbje, Orubica, Rešetari, Štivica, Komarnica, Okučani, Dolina, Letina Gornja, Kinjačka, Sunja, Greda, Nova Gradiška, Stara Subocka, JVP N.Gradiška, Predstavnik VZ Općine Sunja te županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Županić, te u ime općine Gornji Bogćevci zamjenik predsjednika općinskog vijeća Željko Klarić. Predsjednica verifikacijske komisije Valentina Krstanac je izvijestila da je na skupštini nazočno 19 članova od 35 s pravom glasa te 25 od 42 bez prava glasa što znači da se skupština može nastaviti i da će odluke na njoj donesene biti pravovaljane. Kako zbog zdravstvenih okolnosti bivši zapovjednik DVD-a Damir Kozman nije mogao više obnašati dužnost, a nisu se još stekli zakonski uvjeti za ovog zapovjednika potrebno je bilo donijeti oduku o vršitelju dužnosti zapovjednika i njegovog zamjenika. Rizničarka i tajnica DVD-a Mara Klarić je rekla kako postoji jednoglasni prijedlog da do stjecanja uvjeta vd zapovjednika bude dosadašnji zamjenik Dominik Klarić, a njegov zamjenik Tomislav Krizmanić.

Predsjednik DVD-a Gornji Bogićevci Ivan Siladi je podnio izvješće o radu u protekloj godini te rekao kako je upravni odbor održao 5 radnih sastanaka na koje su pozivani i ostali članovi. Sudjelovali su na redovnim sastancima Vatrogasne zajednice županije. Održana je redovna izvještajna skupština, a na kraju 2019. su održali i plansku skupštinu na kojima su sve odluke donesene jednoglasno kao i financijski plan te plan rada za 2020. Odazivali su se na skupštine prijateljskih DVD-ava te su održavali i dobru suradnju s udrugama , institucijama i gospodarstvenicima koji djeluju na području Općine Gornji Bogićevci i susjednih općina. Na kraju izvješća Siladi je najavio još jednu izvanrednu skupštinu na kojoj će biti potrebno usvojiti izmjene i dopune Statuta DVD-a GB koji treba uskladiti s novim Zakonom o vatrogastvu.

Opširan je u svom izvješću bio zamjenik zapovjednika Dominik Klarić koji je naglasio kako je DVD tijekom 2019. godine devet požara i svi su bili na otvorenom prostoru, a jedan je zahvatio gospodarski objekt. Na intervencije su izašla 33 vatrogasca u trajanju od 34 sata ukupno. Na Veliki petak i subotu članovi DVD-a tradicionalno čuvaju Kristov grob, a posebno je bio dobar odaziv mladih. I u 2019. godini je nastavljena suradnja s DVD-ima Okučani, DVD Stara Subocak iz Sisačko –moslavačke žuapnije, Dragalić i DVD Donji Varoš po pitanju obilježavanja dana zaštitnika vatrogasaca Sv. Florijana. Domaćin je bilo DVD Donji Varoš, a uz svetu misu za poginule i umrle vatrogasce te polaganje vijenaca, druženje su nastavili sportskim natjecanjima u pikadu, stolnom tenisu i malom nogometu. DVD GB je osvojio prva mjesta u pikadu i stolnom tenisu, a u malom nogometu su bili treći. U sklopu obilježavanja Sv.Florijana u suradnji s crvenim križom, stožerom civilne zaštite općine i policije u područnoj školi Gornji Bogićevci održana su predavanja za osnovnoškolce s ciljem prevencije i buđenja želje kod mladih da postanu vatrogasci. Posebno je naglasio da su tijekom godine intenzivno radili s djecom. Osim vježbi sudjelovali su na 5 kupova djece i sami organizirali drugi kup u Gornjim Bogićevcima. Tijekom turističke sezone i u vrijeme žetvenih radova provodili su pasivna dežurstva te putem medija, promidžbenih materijala i društvenih mreža obavještavali pučanstvo o opasnostima kod nesavjesnog paljenja vatre. Redovito su servisirana i tehnički pregledana te registrirana vozila. U 2019. godini su dva vatrogasca položila ispite za C kategoriju. Klarić je naglasio kako odlično funkcionira oblik suradnje DVD – komunalni pogon – Općina GB u svim smjerovima te se nada da će takva suradnja biti nastavljena i u 2020 godini. Jedini problem koji muči DVD je osipanje operativnog članstva jer ljudi idu trbuhom za kruhom pa je teško održati inspekcijski minimum od 20 operativnih članova rekao je zapovjednik. Također je na kraju izvješća zahvalio svima koji su na bilo koji način pomogli društvu u radu, ali i pozvao pojedince i institucije da se uključe u rad društva i pomognu u prevenciji od požara, elementarnih nepogoda i u spašavanju ljudskih života i imovine.

Izvješće je zatim o financijskom poslovanju podnijela blagajnica i tajnica Mara Klarić koja je rekla da su ostvareni ukupni primitci u iznosu od 85.666, 07 Kn od čega je iz proračuna općine sukladno zakonskoj obavezi uplaćeno 60. 000,00 kn. Za redovno poslovanje utrošeno je 83.593,32 kn.

Izvješće Nadzornog obora podnio je Franjo Bungić koji je rekao kako je uvidom u dokumentaciju nadzorni odbor utvrdio da je poslovanje DVD-a bilo sukladno zakonu i da nije bilo primjedbi na rad. Izvješća su jednoglasno usvojena.

Skupštinu su pozdravili i poželjeli uspješan rad u tekućoj godini te se zahvalili na suradnji predstavnici prijateljskih DVD-ava i Udruga te institucija, a zapovjednik vatrogasne zajednice Brodsko-posavske županije Stjepan Županić je podsjetio kako je 19. prosinca 2019.u Hrvatskom saboru usvojen novi Zakon o vatrogastvu te pojasnio neke odredbe i rekao kako će prema njemu vatrogasci imati sve više obaveza i odgovornosti te naglasio kaznene odredbe za predsjednika, zapovjednika i članove ako se ne pridržavaju i onih u nekom smislu banalnih administrativnih odredbi zakona.Čestitao je DVD-u Gornji Bogićevci prije svega na operativnim aktivnostima, ali i upravi na dobrom vođenju DVD-a i suradnji s braćom vatrogascima. Čestitke i riječi zahvale u ime Općine Gorni Bogićevci uputio je i zamjenik predsjednika općinskog vijeća Željko Klarić te je rekao kako je DVD okosnica većine događanja na području općine te da će općina sigurno biti na pomoći u realizaciji svih projekata kako u financijskom tako i tehničkom smislu.Pohvalio je rad s mladima te zaželio što više druženja i manje intervencija u tekućoj godini. Nakon toga skupština je zaključena, a domaćini i gosti su se nastavili družiti uz večeru i glazbu uživo.

Izvor ( tekst i fotografije): Radio “Bljesak”