Svjetski Dan čitanja naglas obilježen u NKČ “Grigor Vitez” Gornji Bogićevci

  • by

SAT LEKTIRE I GLAZBENOG POD NAZIVOM “PUTUJMO GLASNIM ČITANJEM NAGLAS U SVIJET KNJIGA” U NARODNOJ KNJIŽNICI I ČITAONICI “GRIGOR VITEZ” GORNJI BOGIĆEVCI

U okviru Kampanje za poticanje čitanja naglas djeci od rođenja „Čitaj mi!“ i povodom obilježavanja Svjetskog dana čitanja naglas 1. veljače u Narodnoj knjižnici i čitaonici “Grigor Vitez” Gornji Bogićevci održan je sat lektire i glazbenog s učenicima četvrtog razreda PŠ Gornji Bogićevci i učiteljicom Spomenkom Bošnjaković pod nazivom “Putujmo čitanjem naglas u svijet knjiga”. Učenici su čitali naglas, recitirali, potom skladali i na kraju otpjevali pjesme iz zbirke pjesama Zvonimira Baloga ” Nevidljiva Iva”.

Tako su se recitale i čitale pjesme: “Nevidljiva Iva”, “Pravi tata”,”Visibaba”,”Zašto neke ptice”,”Kome dati odlikovanja”,”Glista”, “Vatra”, “Leptir” i brojne druge. A dvije neobične pjesme” Može li” i “Životinje imaju svjetla u očima” čak su se i otpjevale u izvedbi djevojčica i dječaka, učenika četvrtog razreda.

I tako su vrijedni učenici još jednom potvrdili “zlatno pravilo” kako čitanjem naglas dijete razvija vještinu slušanja, obogaćuje rječnik, razvija svoju maštu i utječe na uspješan osobni razvoj.

Sami smo svjesni kako „samo 15 minuta glasnog čitanja dnevno pomaže djetetovu cjelokupnom razvoju“ i s aktivnostima čitanja treba početi od djetetove najranije dobi…

“Čitajući naglas djetetu od rođenja, izgrađuje se poseban osjećaj povezanosti i bliskosti s njime, potiče se njegov razvoj govora, maštanje, pamćenje i kreativnosti, te mu pomaže da zavoli knjige”.

Ova manifestacija je poznata i obilježava se diljem svijeta dugi niz godina, a mi smo ju svečano i radosno obilježili danas i u našoj knjižnicu.

Zato čitajmo svi, i mali i veliki, sada i uvijek, jer čitanjem postajemo bolji, uspješniji, radosniji…

Hvala svima vama koji potičete ovu kampanju i sve manifestacije za poticanje čitanja u našoj knjižnici.

Manifestaciju vodila učiteljica Spomenka Bošnjaković, a osmislila i organizirala, voditeljica knjižnice Jasminka Klarić.